Valg af hund

Det er svært at vælge hund – og at anskaffe sig en hund er en stor beslutning, som du ikke bør lade være op til tilfældigheder.

 1. Må du have husdyr, hvor du bor? Hvis ikke, så flyt!
 2. Har du penge til at købe en hund? Hvis ikke, så spar op! Det er ikke hundens købspris, men omkostninger til foder og dyrlægeregninger som fylder mest. Så fokus på sundhed og gode gener!
 3. Racehund eller gadekryds? Uden stambog ved du ikke om der er indavl, om der er genfejl, hvilke sygdomme du skal være opmærksom på, hvilken del af gadekrydset som er dominerende. Køb altid en racehund, for så ved du, hvad du får og ikke bare en nuttet hund…
 4. Hvilken hund skal jeg vælge? Her er flere vigtige elementer såsom type/ race/ udseende, sundhed, sind/ temperament, intelligens, størrelse, aktivitetsniveau, pelspleje…

  1. Hundens instinkter ligger i hundens type/ race. At fravælge på forhånd er ikke klogt. Vær åben og fraskriv ikke en hund på baggrund af spids eller flad næse. Måske er det den helt rette hund for dig!
   Sheltien er en trofast hyrdehund, som samler og elsker sin flok (familien). Sheltien har et blidt og sødt udtryk, som afspejler dens natur.
  2. Sundhed skabes på avl af sunde hunde, så sygdomme forebygges.  Nogle racer lider af hoftedysplasi, progressiv retinal atrofi (PRA), grå stær, øreinfektioner, hudlidelser, problemer og sygdomme på øerne og øjenlåg, oppustet mave, epilepsi, glaukom, gum-problemer, dårlig ryg, døvhed, nyre-sygdom, diabetes etc.
   Sheltien er ikke plaget af specielle sygdomme eller sundhedsproblemer ift. andre hunderacer.
   Vi avler kun på helt sunde hunde, som er fri for øjne, hofte- og knæledsproblemer.
  3. Godt temperament og mentalt afbalancerede hunde skabes gennem prægning og socialisering. Nogle hunde har et stædigt sind og andre et blidt sind.
   Sheltien har en blidt sind og er derfor meget let at opdrage. Den er reserveret overfor fremmede og elsker sin familie/børn.
   Vi lægger stor vægt på prægning/ stimulering og bruger meget tid på det, så du får en afbalanceret hvalp med et godt temperament.
  4. Intelligens. Ikke alle hunde er lige kloge og det har stor betydning for hvor meget der skal øves og trænes med en hunden. Den klogeste hund er en border collie og den afghanske mynde ligger i den anden ende.
   Sheltien er den 5. klogeste hund, som med meget få indlæringer kan lave øvelserne rigtige. Det gør den særlig god til lydighed, agility, dogdancing, etc., men er også en familiehund, der vil lege og have det sjovt.
  5. Størrelsen har primært indfyldelse på, hvor meget foder, der skal købes og hvor meget plads hunden kræver i hjemmet/bilen. Nogle mindre hunderacer kan være fysisk skrøbelige/ sårbare med mindreværdskompleks over deres størrelse, hvorimod store hunde skal have en del mere plads at bevæge sig på og kan virke aggressive og dominerende.
   Sheltien spiser ca. 100 gram foder om dagen (afhængig af fodertypen), vejer som voksen 8-12 kg og har en højde på ca. 36 cm. De er ikke specielt skrøbelige og har ikke særlige mindreværdskomplekser.
  6. Aktivitetsniveau har betydning for, hvor meget hunden har brug for træning, stimulering og bevægelse i dagligdagen. Alle hunde (uanset race, alder, køn og størrelse) skal have motion og det dit ansvar at sikre, at din hund får det.
   Hvor meget tid har du selv til træning?
   Sheltien elsker aktivitet, men er samtidig også en rolig og stille hyggehund. Den er typisk MEGET aktiv i 10-20 min. og kan så falde til ro i flere timer. Sheltien er ikke meget aktivitetskrævende, men er IKKE en ren sofahund.
  7. Pelspleje har betydning for hvor meget tid, du skal bruge på at børste, trimme eller klippe.
   Sheltien fælder ikke dagligt og er en hund mange allergikere tåler, idet den primært skifter pels 1-2 gange om året. Sheltien bør børstes hver uge med fokus ved ørerne. Til udstillingsbrug trimmes lidt ved øre og poter. Sheltien er IKKE meget pelskrævende, men al pels skal plejes uanset type.
 5. Hvor køber jeg så en hvalp? På www.koebhund.dk finder du både hvalpe til salg og opdættere af racen, der ofte annoncerer med planer om næste kuld.
  1. Besøg flere kenneler, uanset om de har hvalpe eller ej. Spørg dem hvilke andre kenneler de vil anbefaler at du besøger?
  2. Find den rette kennel. Stueopdræt med få tæver kontra stordrift/ hvalpefabrik med mange tæver?
   Har de kennelmærke og opdrætteruddannelse?
   Er der tid til stimulering og prægning?
   Hvilket prægningssystem arbejdes der efter?
   Vi har stueopdræt, børn, kennelmærke, opdrætterbevis og fokus på sundhed og temperament (stimulering og prægning) efter Puppy Culture metoden.
  3. Besøg kennelen flere gange og se hvor tæven og hvalpene bor, leger og sover.
   Vores hunde sover og bor i huset sammen med os, så de bliver stimuleret og præget til et sundt og godt hundeliv.
   Vi giver aldrig tilsagn på om du må købe en hvalp hos os før nogle dage efter du har besøgt os. Både du og vi skal sove på oplevelsen.

Hvis du fortsat er i tvivl, så kom og få en snak!