Sundhed

Ormekur og vaccination
Inden hvalpe forlader os har den fået tre gange ormekur. Som hvalpen skal hunden vaccineres 3 gange – første gang i uge 6-8 (typisk) mens den er hos opdrætter og igen en måned senere og igen en måned senere (begge gange typisk hos køber). Herefter når hunden er 12 måneder, men tal med din dyrelæge.
I udlandet gælder der andre regler for vaccination, karantæne og hund-i-bilen i de enkelte lande.

Ører
Standarden siger ”halvt opretstående med fremoverfaldende spidser”. Det er mest i udstillingsøjemed, at ørerne skal være “korrekte”. I forbindelse med tandskifte, løbetid/kønsmodningstid og når hunden fælder, kan den få ”strit-ører”. De kan afhjælpes ved at sætte lidt ”elefantsnot” i spidsen af ørerne. Vægten skal justeres, så den passer til øret. Vi viser gerne hvordan.

Bad
Sheltien holder sig selv ren, men har den leget i mudder eller rullet sig i ko-lort, så kan et bad være forfriskende – om ikke for andet, så for os. Brug en hundeshampoo og grub hunden hel tør før den luftes igen.

Lopper/Tæger/Flåter
De fleste loppemidler må anvendes på hvalpe, men læs på emballagen. Vi giver vores voksne hunde loppemiddel regelmæssigt. Tjek din hund for tæger efter gåture i skov og i højt græs. De fjernes nemt med en tægetang. Sæt tangen om tægen, drej rundt og tægen bliver ”rundtosset” og giver slip. 

Tænder
Tandskiftet sker når hunden er mellem tre og seks måneder. Det kan godt klø i gummerne, så giv endelig hvalpen noget at tygge på. Variation af gnaveben kan anvendes, så det ikke går ud over dørkarme og sutsko. Har den uheldigvis fundet et yndlingssted at gnave, så kan det afhjælpes med et spray af hårlak på stedet eller vaske det udsatte sted med lidt pebermynteolie/chili på en vattot.