Sheltie racen

Shetland Sheepdog eller racens kælenavn Shelties stammer fra Shetlands-øerne – en ø-gruppe nordøst for Skotland. Det barske klima har bevirket, at kun de mest hårdføre hunde har klaret sig. Gennem århundreder er den collielignende hyrdehunde anvendt til at passe fåreflokkene og til at holde fårene ude fra de opdyrkede områder.

Racen var stort set ukendt udenfor de britiske øer indtil slutningen af 1920’erne. Den første specialklub for racen blev stiftet i 1908 på Shetlandsøernes og de satte den første standard for racen.

De første Shelties i Danmark blevet udstillet i 1934 og opdræt begyndte i 1948 baseret på hunde fra Sverige og England, hovedsageligt af engelsk linje. Dansk Sheltland Sheepdog Klub (DSSK) blev stiftet i 1993.

Du skal se Sheltien for dig, som ligger på en lille klippeafsats på de vindblæste Shetlandsøer. Hunden holder årvågent øje med fårerne på engen. Pludseligt forlader et får flokken med kurs mod bondens køkkenhave. Inden fåret når frem, er Sheltien lynhurtigt over den med gøen og lette bid i benene for at få den retur til flokken. Når arbejdet så er gjort, slentrer Sheltien stille og roligt tilbage til den varme klippeafsats.

Se videoen 101 Dogs om sheltien